Motivation kommer inte av sig själv…

du behöver lära kroppen detta. Att lyckas hålla igång träning och äta rätt kan vara ett svårt uppdrag. Det finns hur mycket tips som helst kring hur du kan tänka, men det funkar ändå inte. Tre-fyra veckor efter att du satt igång med ditt nya liv är du tillbaka i dina vanliga rutiner…Det är detta du brottas med, vanor och rutiner.

Jag har tidigare skrivit om att planering och prioritering är nyckelfaktorer. Du behöver planera och inse att du måste prioritera. Något av det farligaste som finns är att säga att, jag får se. Jag tar med träningsväskan så får jag se om jag hinner – Du kommer inte hinna! Jag får se om jag springer i kväll – Du kommer inte springa! Det är bättre att i så fall gå upp tidigare och jogga innan jobbet, så är det redan gjort.

Människan är ett vanedjur och dessutom ett lat sådant, så det är inte världens lättaste att ha att göra med. Jag brukar försöka hitta de få motivationselementen som finns hos individen, men mest handlar det faktiskt om att vara inställd på att jobba och att vilja. Är målet värt förändringen och uppoffringen. Självklart vill många få en hälsosammare kropp, men är du verkligen villig att följa planen? Om du inte är det så måste du börja där först. Ett bra tips är att föreställa dig hur du ser ut och mår om fem tio år om du inte gör någon förändring. Har du ont i ryggen och är trött idag, vad är du då inte om fem år. Endel individer har helt enkelt inte något val…dessa brukar bli ganska duktiga på att anamma den nya livsstilen.
Tänk också på att din nya livsstil är just det, en ny livsstil. Du måste förändra ett beteende, eftersom det gamla beteendet var det som ledde dig hit. . Här ligger en enorm utmaning, att förändra ett beteende hos ett vanedjur som helst vill ta den enkla vägen…Var medveten om detta, ha därför inte för höga mål.

En annan fälla många faller i är att gå och vänta på motivation, på att känna för det. För de allra flesta händer detta inte! I sin iver att känna för att träna börjar man istället bli medveten om hur man verkligen inte känner för det. Därför är det så viktigt att hitta träningsformer som man trivs med, så att det finns en möjlighet att träningen blir av. Träningen behöver också vara lättillgänglig, det för att minska motståndskänslorna. Går det att få in träningen som transport tex cykla och jogga, eller som en del av en annan aktivitet? Det är lättare att ta sig an något som är flexibelt, än något som man behöver anpassa sig till. Det finns undantag, dem som ha lättare att komma iväg om de har ett bestämt pass att gå till.

Träna också tillsammans med någon, det är svårare att säga nej till andra än sig själv…

Det viktigaste av allt är att bara göra, inte känna efter för mycket utan bara göra. Du klarar allt du vill, det handlar bara om att tro sig vilja!

This entry was posted in Motivation. Bookmark the permalink.

Leave a Reply