Spelar det någon roll hur, när och varför jag äter?

Ja. Om vi börjar bakifrån med frågan varför äter du? Är du verkligen hungrig? Nu menar jag inte att du skall ha någon sträng diet efter bestämda tider, utan mer att du bara medvetandegör varför och lär känna dig själv. Hälften av alla gånger de flesta stoppar något i munnen är det för att man är uttråkad, törstig, sugen, stressad, deppig mm. Fundera nästa gång du äter på varför, sedan stoppar du det i munnen.

Har tidpunkten betydelse? Ju närmre sänggående du äter, desto sämre sover du. Har du någonsin gått och lagt dig proppmätt så vet du vad det handlar om. Gärna också efter en dag där du inte hunnit äta ordentligt, så att du vrålhungrig kommit hem och kastat i dig ett enormt skråvmål. Detta för att sedan direkt gå och lägga sig å bli varse om hur det känns att vara orm som precis svalt en mindre antilop… Saken är den att kroppen är ganska dålig på att ta hand om mat i sovande tillstånd. Hela kroppen går ner i viloläge och maten tas inte om hand effektivt. Det blir en segdragen arbetsprocess som hos endel till och med ger mardrömmar. Dessutom kan det öka fettinlagringen. Till folk som vill bli av med fett rekomenderas att inte stoppa i sig något efter klockan sex. Detta är inte praktiskt möjligt för alla, men ha med i tanken att försöka äta din middag så tidigt du kan.
Om tänker dig ditt totala intag av mat så skall största delen ligga på frukost och lunch, detta för att göra middagen lätt och enkel för kroppen att hantera. Har du däremot varit ute och tränat hårt på kvällen kräver det naturligtvis sin kompensation

Om viktminskning är målet så tänk på fördelningen mellan kolhydrater och protein över dagen. Förlägg den mesta delen av kolhydraterna på frukost och lunch och ät en middag med stor del protein. Att tänka lite extra på proteinet kan vara en idé, välj främst från fågel, vilt och fisk. Det finns studier som visar att om du får i dig två gram protein per kilo kroppsvikt och dag, så kan det öka din fettförbränning.

Hur du äter är också värt att notera. På språng, tidspressat, ständigt pratande eller lugnt och sansat. Du har säkert hört att det är viktigt att tugga. Tugga, tugga, tugga. När jag var liten sa man att varje del skulle tuggas 50 gånger…50 gånger! Det känns lite överdrivet, men minst 10-15 tycker jag, ta inte heller så stora tuggor. Ett tips är att äta med pinnar, det lugnar ner takten.
Ett känt trick inom hunddressyr är att mata en hund som riskerar att hetsa upp sig. På samma sätt kan kan man även kolla hur stressad en hund är, tar den emot mat eller ej? Vi människor skiljer oss inte nämnvärt från detta. Tuggande lugnar oss också, vi äter gärna när vi är stressade och vi är gärna stressade när vi äter. Dessvärre blir tuggandet lidande och magen säger upp sig.
Räkna hur många gånger du tuggar och försök dubbla den effektiva tiden för dina måltider.

This entry was posted in Kost, Motivation. Bookmark the permalink.

Leave a Reply