Vad är träningsvärk?

När man gör rörelser som kroppen är ovan vid eller på en högre belastning än vad muskeln vid tillfället är van vid, så brukar det leda till träningsvärk. Sedan tidigare finns det bevisat att det är den excentriska
fasen i styrketräningen som ger träningsvärken. I den excentriska fasen är rörelsen bromsande och muskeln håller emot. I denna fas är muskeln även som starkast.

Det finns olika studier som beskriver vad smärtan i träningsvärken beror på. Sven Jönhagen (SöS) har gjort en studie som visar att det är en neuropeptid (överföringssubstander som tex insulin och adrenalin) som heter CGRP som ligger bakom själva smärtan. Halten ökar i muskeln upp till två dagar efter ”överansträngning” och träning. Man kan även se denna ökning av CGRP i blodet vid traumaskador. Denna forskning skall även studera vidare om det även är CGRP som även finns i kroniska smärttillstånd. Det finns även annan forskning som visar att smärtan uppstår då z-banden i muskeln blir skadade och
sedan överkompenserar skadan och muskeln blir starkare. En tredje studie håller inte med om att fibrerna går sönder utan visar att den excentriska träningen sätter igång en nybildning av proteiner som möjliggör för muskeln att dra ihop sig. Som följd av detta får muskelns myofibrillerna (muskelns minsta enheter) signaler om att växa och bli längre.

Som tur är så har kroppen ett inbyggt skyddssystem som försvårar
för oss att slita sönder muskler med för hög belastning. Varje gång vi lyfter eller häver en tyngd så finns en motkraft hos antagonisten (den muskel som gör motsatt rörelse) som håller emot så den arbetande muskeln inte kan ta i för mycket.

Vanliga diskussioner kring träningsvärk:

Alla kan få träningsvärk så fort du gör en ovan rörelse. Däremot ju mer vältränad du är desto mer blir du snarare lite stel och trött, i de muskler du brukar träna, vid en överbelastning. Massage hjälper inte emot
den försämrade styrkan och tröttheten som man upplever i muskeln. Däremot kan den hjälpa emot smärtan och ev påskynda läkning då blodtillförseln ökar.
Stretching hjälper inte heller emot själva värken men vissa upplever en
lindrande känsla av att dra ut en muskeln precis efter en mjölksyreansamling. Däremot kan stretching hjälpe emot smärtor som uppstår av en förkortad muskeln som i sin tur skapar smärtor i skelett eller bursor.

This entry was posted in Träning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply