Inflammationer, det spelar roll vad du äter

En inflammation är kroppens reaktion på att en vävnad är skadad, har en infektion eller har kontakt med något irriterande ämne. Äter man mycket grönsaker, viss frukt och essentiella fettsyror så minskar risken för inflammationer. Kroppens immunförsvar kan då vara tillräckligt starkt för att hantera “skadan” utan inflammation. Äter man däremot mycket snabbmat, mörkt kött, snabba kolhydrater och mejeriprodukter kan man få inflammationer “i onödan”. Det finns akuta och kroniska inflammationer. De akuta är de som är reaktioner på en skada eller liknande, den kroniska uppkommer bla då en kroppsdel överansträngts eller vid stigande ålder.
Svulnaden som uppkommer vid en inflammation beror på att blodkärlen vidgas för att få fram vita blodkroppar som dödar bakterierna och läker vävnaden. Kan läkningen inte gå vidare blir tillståndet kroniskt. I annat fall samlas neutrofilia celler i den skadade vävnaden och oskadliggör bakterierna. Det skadade området “avskärmas” och giftiga ämnen och avfallsprodukter (döda bakterier) förs bort. Det här är bara lite översiktligt vad som händer vid en inflammation och jag tänkte inte gå in djupare på det just nu.

Näringsämnen som kan motverka inflammationer av olika slag:
Inflammationer orsakade av histaminer (tex rivmärken på huden, har du hösnuva har du sannolikt stor produktion av histaminer)

– C-vitaminrikt tex svarta vinbär, kiwi, körsbär och nypon. Dessa är ett naturligt antihistamin och bör kombineras med bioflavonoider som gynnar c-vitamin upptaget (finns tex i paprika, svarta vinbär, acerola, plommon, blåbär, nypon och broccoli). Även blågröna alger, spirulina, kelp och ingefärsrot

– B-vitaminer är bra för levern och avgiftar cirkulerande histamin. Gärna från bovete, råris, kalvlever, kyckling, ägg, linser, havregryn och solroskärnor

Inflamationer orsakade av kininer (tex vid feber):– Tranbärsjouice, kyckling, nötter, tofu, fisk, baljväxter, salt, soja och vinäger.

Inflammationer orsakade av för mycket prostaglandiner (glatt muskulatur drar ihop sig tex astma):

– Ananas och ingefära blockerar inflammationsstimulerande prostaglandiner

Inflammation orsakade av leukotriender (klåda):
– Yttre lagret på lök (speciellt rödlök), gurkmeja, animaliska produkter.

Från boken “ät dig frisk”

This entry was posted in Kost. Bookmark the permalink.

Leave a Reply