Antioxidanter

Antioxidanter finns i princip i all färgglad mat. Det är ett ämne som motverkar oxidation av andra ämnen. Denna oxidation skapar fria radikaler som skadar celler, goda som onda. I ett sjukdomstillstånd som tex inflammationer i kroppen bildas mycket fria radikaler för att ta död på de inkräktande bakterierna, nackdelen är att de även kan skada de friska cellerna.

En liten del ca fem procent av det syre som använts i kroppen tex vid energiomvandling stannar kvar i kroppen, det försvinner inte ut i form av koldioxid och vatten. Detta betyder att ju mer syre förbrukar, tex när vi äter eller tränar, desto fler fria radikaler bildas det. Därför är det väldigt viktigt att tillföra mycket antioxidanter när du tränar.

Den kemiska processen går till så att den fria radikalen har bara en elektron i sitt yttre skal. Den får då en elektron av antioxidanten och på så sätt blir radikalen mindre reaktiv.

Var finns då dessa magiska molekyler? Om man skall tro Fredrik Paulun, så ju färggladare desto bättre. Fokusera på frukt och grönt. . Färgerna orange, rött, gult och blått kommer från karotenoider och flavonoider, dessa är också de som sägs vara de bästa källorna till antioxidanter. Kroppen kan även bilda egna antioxidanter ifrån vissa aminosyror (protein).

Ät gärna:
Zink, mangan, koppar, selen c-vitamin och e-vitamin som finns i bla
fisk, skaldjur, kött, ägg, baljväxter och sädesslag, zink, mjölk, nötter,fullkornsprodukter som finns i fullkornssäd, nötter, blåbär, svarta vinbär, blå druvor, citrus, äpplen och morötter.

This entry was posted in Kost. Bookmark the permalink.

Leave a Reply