Brist på B12 vitamin kan vara lömskt

B12 vitamin behövs bla för att tillverka röda blodkroppar, nervceller och DNA. Det är ett av de få ämnen so kroppen inte kan tillverka på egen hand, utan måste tillsättas genom maten, problemet här är att vissa individer inte plockar upp tillräckligt av vitaminet oavsett hur mycket de äter.
Tecknen på B12 vitaminbrist är relativt diffusa, bla stickningar i händerna domningar, ont i leder, andfåddhet, gulaktighet i hyn, svullen tunga, trötthet och att få svårare att gå. Vidare kan man även drabbas av depression, minnesförlust, minskad smak och lukt, inkontinens och paranoia.

 Är du i riskzonen?
De grupper av individer som löper störst risk för b12 vitaminbrist är vegetarianer, individer som gör stora viktförluster samt de med tarmsjukdomar tex crohns som gör att tarmen inte tar upp vitaminet. Utöver detta kan även individer som äter medicin emot halsbränna drabbas, då magsyraproduktionen hämmas och magsyran behövs för att absorbera B12 De födoämnen som innehåller vitaminet är bla ägg, kött, mejeriprodukter och andra animaliska produkter.

Vissa studier visar att individer med B12 vitaminbrist har större sannolikhet att utveckla tex Alzeimers eller hjärtsjukdom, även om det absolut inte är den enda orsaken. Mild brist botas oftast med tillskott i form av piller medan mer allvarlig brist kräver injektioner.
Tänk över vad du äter och tror du att du är i riskzonen så skadar det inte att kolla upp, allt för att din kropp skall vara sitt optimala jag.

This entry was posted in Forskning, Kost. Bookmark the permalink.

Leave a Reply