Effektivisera dina kognitiva funktioner och din tid med konditionsträning

Vi hör dagligdags och vet att motion är bra för oss, såvida du inte har några medicinska förhinder. Kroppen är gjord för att användas och optimerar därmed sina funktioner när detta sker. Visst är det häftigt att bla allt detta skärps:

  • Reaktionsförmåga
  • Tolkning och uppfattning av visuella bilder
  • Förmågan till planering
  • Förmåga till struktur och logistic
  • Arbetsminne
  • Förmåga att hålla focus och sortera ut “onödigt” stimuli
  • Förmåga att prioritera
  • Förmåga att hantera stress

Dessa förmågor förstärks redan under ett träningspass och redan efter 20 minuter av moderat aerob träning tex jogga i prattempo har sinnena skärpts. Tyvärr avtar detta efter ca 60 minuter när tröttheten sätter. Positivt är att det ökade blodflödet, förbättrade syreupptagningsförmågan och effektivare näringsupptaget gör att de positive effekterna kommer även efter träning då vi är återhämtade.

För att optimera de kognitiva förmågorna behöver du också se till att vätskebalansen är optimal, jag har tidigare skrivit om att redan med 1% vätskebrist så försämras prestationsförmågan hela 20% och därmed concentration, mine och andra viktiga funktioner., så se till att dricka tillräckligt. Dock är överkonsuption av vätska inte heller bra då det kan laka ur kroppen dess mineraler. Med detta I åtanke är det bra att ha I åtanke att vid träning gärna dricka något som innehåller lite socker och/eller salt. Dels halls vätskan kvar batter I kroppen och rinner inte bara igenom, samt att du ersätter förlorade mineraler och får lite tillförsel av snabb energy till hjärnan.

Håll dig aktiv och öka konditionen! Dels förbättras dina fysiska funktioner såsom bättre syreupptag, bättre förbränning och starkare muskler. Utöver detta förbättras alla dessa kognitiva funktionerna vilket gör dig effektivare och i långa loppet håller dig effektivare i din vardag – det om något spar tid. Enligt studier på Harvard medicine school tyder det på att varje investerad träningstimme (konditionsträning) ger dubbelt så mycket tid tillbaka eftersom du effektiviserar din vakna tid.

Något att tänka på…

 

Natur, frisk luft och konditionsträning - så lite investerat, så bra avkastning

This entry was posted in Forskning, Fysiologi, Träning. Bookmark the permalink.

Leave a Reply