Födoämnen att kombinera 1+1=3

Att näringsämnen påverkar varandra känner säkert de flesta till, däremot kan det vara lite snurrigt att komma ihåg vilka som passar ihop och inte. Kalcium tex hämmar järnupptaget, medan c-vitamin underlättar. Att då dricka mjölk till tex blodpudding gör att järnupptaget minskar, apelsinjuice däremot optimerar upptaget. Zink och koppar är likadant, överskott av zink gör att tarmen inte plockar upp lika mycket koppar. Vill det sig riktigt illa kombinerar vi så dåligt att vi får vitamin-, mineralbrist fast vi egentligen får i oss tillräckligt.

Vitamin D och Kalcium
Liksom många vitaminer absorberas kalcium i tolvfingertarmen och stärker skelettet. Vitamin D upprätthåller tillsammans med parathormon en balans mellan kalcium och fosfat i blodet och främjar på så sätt uppbyggnaden av ben. Dessutom underlättas upptaget av kalcium i tarmen om det finns tillräckligt av vitaminet.

Natrium och Kalium
Natrium ingår i vanligt salt (tillsammans med klorid), tyvärr har den den inverkan på vår kropp att för mycket kalium gör blodådror mindre elastiska, vilket i sin tur ökar bloddtrycket. Med ökat saltintag, liksväl som, kaffe, alkohol och socker, behöver vi också få i oss mer kalium. Kalium har egenskapen att den hjälper levern att utsöndra saltet ut ur kroppen. Detta händer även vid fysisk aktivitet. Studier visar att ökat intag av kalium sänkte blodtrycket hos försökspersonerna.

B12 och folsyra
B12 är ett vitamin som finns i animaliska produkter bla ägg, kött och mjölk och är en av det vitamin kroppen inte kan producera på egen hand. Veganer kan få svårt att få i sig tillräckligt. Vitaminet hjälper kroppen att absorbera folsyra. De jobbar även tillsammans i celldelning och cellproduktion. Därav rekommenderas folsyretillskott vid graviditet. Folsyran finns det rikligt av i bla starkt gröna grönsaker och bönor. Brist på dessa vitamin kan orsaka stickningar och minnesförlust.

Broccoli rikt på bla c-vitamin och järn

This entry was posted in Forskning, Kost. Bookmark the permalink.

Leave a Reply